STORCZYKI - nasi ulubieńcy

Wszystko o ich pielęgnacji i uprawie

Postautor: saginata » pt lut 20, 2009 8:21 am

Dziêki Mikrosku [tuli]
saginata

Postautor: Onaela » pt lut 20, 2009 7:18 pm

A to mój Falenopsis-prezent walentynkowy :)
Tylko dlaczego on nie jest biały ???

Obrazek
Onaela
Weterani

Postautor: Samanta » ndz lut 22, 2009 8:48 pm

Witam wszystkich. Moje storczyki bardzo źle sie spisują , nie mam pojęcia dlaczego nie chcą kwitnąć. Czy tak żle zniosły zimę? Nie widać za bardzo żadnych oczywistych szkód, ale jednak cos jest nie tak. Jeden który zakwitł, kwitł byle jak, kwiaty miał mało okazałe i trwało to bardzo krótko, ot kilka tygodni i po kwitnieniu. Nie wiem co im jest może Wy się domyślacie?
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: Samanta » ndz mar 01, 2009 4:08 pm

Witam i proszę o radę. Czy przekarmienie storczyków w zimie to jest mozliwa przyczyna tego że one nie chcą ponownie zakwitnąć?
Mikros, powiedz mi co Twoim zdaniem powinnam zrobić? Przesadzić? czy wystarczy przez jakiś czas moczyć je tylko w przegotowanej wodzie bez żadnych nawozów? No leniwce jedne nie chcą zakwitnąć a ten co ma pęd kwiatowy też się ociąga z kwitniniem a ja już się nie mogę doczekać. A inne nawet nie wypuszczają żadnych pędów. No pomijając tego któremu niechcący złamałam, ale to jeden a co z resztą?
Jeśli mówisz do Boga, to się modlisz. Jesli Bóg mówi do ciebie, masz schizofrenię.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: żabcia » ndz mar 01, 2009 8:58 pm

Ja też mam problemy ze swoimi,mają parę lat wypuszczają mi po dwa lub trzy pędy,pączki rosną do jakiegoś momentu a potem zasychają a parę kwiatków też tylko troszkę się otwiera/nie całkiem/i więdnie,daję im odżywkę zraszam je/fakt że nie codziennie/ale staram się pamiętać ,stoją na parapecie od południa ale do tej pory słońca i tak nie było ,ale pod parapetem jest kaloryfer może to przez niego? napiszcie jakie warunki mają wasze że tak ładnie kwitną,gdzie znowu robię błąd?
Awatar użytkownika
żabcia
Weterani

Postautor: Anamaria » ndz mar 01, 2009 9:22 pm

Dzisiaj w OBI były kwitnące storczyki po 15 zł [jupi] wyprzedaż przedwiosenna. Kupiłam kolejnego -cytrynowy w różowe prążki :D
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani

Postautor: Samanta » pn mar 02, 2009 10:04 pm

Anomario dobij mnie i pokaż zdjęcie tego Twojego bardzo Cię proszę. Ja dostałam ostatnio białego ale wg mnie to on ma zbyt długi pęd kwiatowy i nie chce utrzymać równowagi więc uwiązałam go na smyczy do klamki przy oknie. I ma za mało kwiatów. A ten Twój ma ciekawe kolory, nie mam takiego.Niestety nie mam Obi w okolicy.
Żabciu moje stoją na oknie i też mają kaloryfer pod parapetem ale stały tam przez ostatnie 14 lat i jakoś im nie przeszkadzało to o co chodzi teraz? Mają keramzyt na podstawce i on jest stale wilgotny to może bez przesady z tym przesuszeniem ale bo ja wiem?
Coś im nie tak i tyle.
Aha moje po przekwitnięciu jesli to nie jest lato wędrują na szafę gdzie mają mało światła i wtedy bardzo ograniczam im podlewanie - tak było dotąd i wtedy kwitły jak głupie. A teraz koleżanka mi doradziła żeby jednak trzymac je na oknie i podlewać z nawozem przez cały czas i tak zrobiłam w tym roku no i w efekcie nie kwitną. To chyba jednak wrócę do swojej sprawdzonej metody tylko jeszcze czekam żeby Mikros się wypowiedział.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: amita » pn mar 02, 2009 10:12 pm

Samanto,skoro tamta metoda była lepsza to wróć do niej.Po co zmieniać.
Gwiżdżę na wszystko,zadzieram głowę,oglądam drzewa mandarynkowe.A sekret tego jest wciąż ten sam,że ciasny kaftan na sobie mam.
Awatar użytkownika
amita
Weterani

Postautor: Anamaria » pn mar 02, 2009 10:25 pm

Samanta pisze: Anomario dobij mnie i pokaż zdjęcie tego Twojego bardzo Cię proszę. Ja dostałam ostatnio białego ale wg mnie to on ma zbyt długi pęd kwiatowy i nie chce utrzymać równowagi więc uwiązałam go na smyczy do klamki przy oknie.

No Samanto, dobijać Cię nie mam zamiaru :) Te storczyki były przecenione i wymęczone strasznie. To resztki po zimowej ofercie, ale jeszcze dało się coś wybrać.
Zrobiłam fotkę samych kwiatków, żeby było widać wzorek: Obrazek Obrazek
Przepraszam za jakość zdjęć - są z komórki :(

Na długi pęd kwiatowy jest rada - prywiązać do długiego patyka (najlepiej bambusowego)
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani

Postautor: toja » wt mar 03, 2009 6:00 pm

Witam , jako storczykowa pasjonatka, dołączę do was , swoje storczyki , kupuję na wyprzedaży przedstawię , aktualnie kwitnący , storczyk , był po przekwitnięciu , po roku , zakwitł trzema kwiatami

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
toja
Ekoludki

Postautor: Samanta » śr mar 04, 2009 10:18 pm

O śliczny jest Toja, jaki ładny ma kolor. Ja też mam takiego ale skubany nie kwitnie.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: toja » pt mar 06, 2009 5:33 pm

Samanta...nawozem go [!] [lol]
Awatar użytkownika
toja
Ekoludki

Postautor: Samanta » czw mar 12, 2009 11:01 pm

Teraz mi kwitną 3: dwa białe i jeden cytrynowy i ten jest sliczny. Obrazek
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: Samanta » pt mar 13, 2009 3:40 pm

No nie tak miało być, coś mi nie wychodzi dodawanie zdjęć przez fotosik. Ale spróbuje jeszcze raz:

Obrazek
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: Samanta » pt mar 13, 2009 3:48 pm

Może teraz pójdzie mi lepiej:

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: saginata » pt mar 13, 2009 4:08 pm

Wszystkie s± ¶liczne-ale ten cytrynowy-cudowny!!! [shock]
Jeszcze takiego nie widzia³am.
saginata

Postautor: Samanta » pt mar 13, 2009 4:59 pm

saginata pisze:Wszystkie są śliczne-ale ten cytrynowy-cudowny!!! [shock]
Jeszcze takiego nie widziałam.

A wiesz, on jest dużo ładniejszy niż wtedy gdy przyszedł z kwiaciarni. I kwiaty ma ładniejsze, większe , lepiej wybarwione i sama roślina jest zdrowsza jak mi się wydaje. A to rzadkość bo często jednak te kwiaty bywają mniej okazałe niż te kupione.
Przećwiczę wstawianie jeszcze raz:

Obrazek
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: saginata » pt mar 13, 2009 5:22 pm

Co¶ w tym jest-mój pstrokaty ma du¿o kwiatów-dwa pêdy-a kwiatki rzeczywi¶cie ciut drobniejsze,a ciemnoró¿owy-ma jeden pêd a kwiaty prawie olbrzymie [lol]
saginata

Postautor: kotkaaa » ndz mar 15, 2009 6:14 am

Samanto żeczywiście przepiękne te Twoje storczyki
Awatar użytkownika
kotkaaa
Weterani

Postautor: Samanta » ndz mar 15, 2009 2:12 pm

Ładne są , ale naprawdę żle zniosły tę zimę i to nie tylko storczyki.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: Anamaria » pt mar 20, 2009 12:20 am

Oto mój dzisiejszy "biedronkowy" nabytek. Ma mnóstwo pączków! Od głównej łodyżki kwiatowej odchodzą jeszcze cztery mniejsze [jupi]
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Anamaria
Weterani

Postautor: farmerka63 » pt mar 20, 2009 7:57 am

To ja też wkleję moją biedronkę... W dalszym ciągu nie rozszyfrowałam aparatu i zbliżenia jakieś nieostre wychodzą...

Obrazek
Awatar użytkownika
farmerka63
Weterani

Postautor: Cebulka » pt mar 20, 2009 8:28 am

Fatmerko - oglądnij czy masz może przycisk z takim tulipanem :)
Tak z reguły oznaczana jest funkcja makro - do robienia zdjęć z odległości mniejszej niż pół metra :D

Ale zrobić zdjęcie roślinie na parapecie i tak jest bardzo trudno :)

Jak już o storczykach, to tu Magdziołkowy...
Te pędy kwiatowe własnoręcznie wyhodowane, nie kupione! :D
Obrazek
Śpieszmy się czynić dobro
Awatar użytkownika
Cebulka
Administrator

Postautor: farmerka63 » pt mar 20, 2009 8:46 am

Acha. Mam tulipanka :) Dzięki - wypróbuję...ale potem, albo może w sztucznym świetle. No i muszę też przekopać ten storczykowy wątek - takie osobiste a nie książkowe doświadczenia są najcenniejsze :)
Awatar użytkownika
farmerka63
Weterani

Postautor: Samanta » pt mar 20, 2009 7:30 pm

O, to jutro lecę do Biedronki i zobaczę co tam jeszcze zostało i na mnie czeka.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: saginata » pt mar 20, 2009 7:41 pm

Samanto-tez pierwsz± tak± my¶l mia³am-jutro lecê do Biedronki-zw³aszcza gdy ujrza³am storczyka Ali....no ale nie wiem czy to dobry pomys³-ja przy ro¶linkach tracê g³owe-no a przy tym...pieni±dze [haha]
saginata

Postautor: Samanta » sob mar 21, 2009 5:12 pm

Wiem, ale ja mam zaległego storczyka od męża z pewnej okazji i mogłam go właśnie dostać. Tyle że w Biedronce już tylko dobre wspomnienia po storczykach zostały. A szkoda bo kupiłabym napewno, najchętniej takiego ciemnofioletowego. Teraz kwitną mi 2 białe i jeden cytrynowy, potrzebny mi dla równowagi chociaż jeden ciemniejszy.
Awatar użytkownika
Samanta
Weterani

Postautor: gruby miś » sob mar 21, 2009 6:07 pm

wiem, że cebulka rządzi, ale ja farmerko, za fatmerkę [lol] to bym się na cebulkę obraziła na zwasze [lol] [lol] [lol] [zly]

[hahaha]
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani

Postautor: farmerka63 » sob mar 21, 2009 7:37 pm

NA ZWASZE mówisz ????

Tak mnie zeźliła tą szpilą o kupionych , a nie własnoręcznie wyhodowanych storczykach, że tej FATMERKI nawet nie zauważyłam.
Niech no ja dorwę tę Cebulkę... [wnerw]
Awatar użytkownika
farmerka63
Weterani

Postautor: gruby miś » sob mar 21, 2009 7:45 pm

wytarmosisz za szczypiorek?

wytaromoś! i to tak solidnie [diabel] tylko nie mów, że ja namawiałam, bo jeszcze mnie do ekoraczkow cofnie...
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani

Postautor: farmerka63 » sob mar 21, 2009 7:47 pm

...siedmiolatka jedna... [zly]

Nie powiem , Misiu, że to Ty - sztama !
Awatar użytkownika
farmerka63
Weterani

Postautor: gruby miś » sob mar 21, 2009 7:47 pm

no, tak na zwasze= na zawsze zwaśnieni 8)
Awatar użytkownika
gruby miś
Weterani

PoprzedniaNastępna

Wróć do Kwiaty w domu